(Nederlands) MX-5 (NC) 2005–2015

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

2006-2014 Mazda MX-5 NC (mark 3)

 

Op 28 februari 2005 werd de op de autoshow in Genève de derde generatie aan het publiek onthuld; de NC. Nieuw zijn de 2 liter-DOHC-motor en de koplampen doen weer denken aan de lampen in de NA.

Een wederom vernieuwd model waarin de lijnen van de vorige modellen nog steeds herkenbaar zijn. De carrosserie werd wat ronder door de uitgeklopte wielkasten. Het interieur werd aangepast aan de hedendaagse stijl. Bij de NC is er de keuze tussen een 1,8 liter motor van 126 pk of een 2,0 motor van 162 pk, wat opnieuw zorgde voor een toename in rijklaar gewicht. In 2006 brak Mazda ook voor het eerst met een jarenlange traditie: er kwam een MX-5 met stalen klapdak op de markt, wat opnieuw een toename in het gewicht betekende. De vertrouwde softtop bleef echter beschikbaar. In het najaar van 2008 stelde Mazda op de salon van Parijs een facelift voor van de NC, de NC FL of Mark 3.5 genoemd. Deze is herkenbaar aan de grotere grille en de hertekende bumpers. Ook de kop- en mistlampen en de achterlichten werden gewijzigd.

 

Wist u dat…

 

… er een speciale lichtgewicht conceptcar is ontstaan? Onder de naam MX-5 Superlight Speedster bracht Mazda in 2009 een concept uit die in Europa voor het eerst in september dat jaar op de IAA Frankfurt werd getoond. Leuk detail was dat deze snelle “kaalgeplukte” MX-5 precies op het gewicht van het oorspronkelijke 1989 NA-model was teruggebracht!

 

Een zekere Jeremy Clarkson schreef in 2009:

 

“The fact is that if you want a sports car, the MX-5 is perfect. Nothing on the road will give you better value. Nothing will give you so much fun. The only reason I’m giving it five stars is because I can’t give it fourteen.”

DSC00468