(Nederlands) MX-5 (ND) 2015 – heden

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

2015 Mazda MX-5 ND (mark 4)

 

In september 2014 werd door Mazda de vierde MX-5 generatie onthuld: de ND. De vormgeving is gericht op het zogenaamde Kodo- (soul of motion) ontwerp en omvat technologische Skyactiv-aanpassingen (speciaal ontwikkelde motoren en een chassis waarbij het zwaartepunt verder omlaag is gebracht). Hiermee werd een gewichtsreductie van 100kg bereikt ten opzichte van het NC-model. De ND is iets korter en iets breder dan zijn voorgangers en wordt in mei 2015 op de Europese markt uitgebracht. Hierbij kan men kiezen uit een 1.5 liter/130 pk motor (uit de nieuwe Mazda 2) en een 2.0 liter/155PK motor, beide met een 6 versnellingsbak. Voor levering buiten Europa zal alleen de 2 liter versie beschikbaar zijn.

 

Wereldwijde introductie was in september 2014 op diverse plaatsen (Spanje, Japan, USA) tegelijkertijd. Nieuw zijn het Kodo ontwerp en verwerkte Skyactiv technologie waarmee een aanzienlijke gewichtsbesparing werd bereikt.

 

Wist u dat…

… de ingenieurs een streefgewicht van 800 kilogram vooropstelden?. Hoewel ze dat niet gehaald hebben, is de nieuwe generatie tot 100 kilogram lichter dan het uitgaande model. De MX-5 ND legt namelijk 975 kilogram in de weegschaal indien je opteert voor de 1.5 benzine en 1.015 kilogram als je kiest voor de 2.0 benzine.

 

Wat is Jinba Ittai?

Ken je dat gevoel; je stapt in de auto en op het moment dat je het stuur aanraakt, ben je één met de auto. Jij bent in control. In Japan noemen ze het ‘Jinba Ittai’ (ruiter en paard als één lichaam). Dit is de essentie van de nieuwe Mazda MX-5. Het speciaal ontwikkelde SKYACTIV-Chassis zorgt voor de meest geavanceerde ‘Jinba Ittai’ ervaring tot nu toe. De auto reageert zoals jij wilt, nog voor je er over na hebt kunnen denken. Zoals een ruiter en paard die elkaar perfect aanvoelen. Dagelijkse ritjes of lang toeren met ingeklapte top? Met de nieuwe Mazda MX-5 is fun gegarandeerd!

nd